Sofia Talk: Luovan työn tulevaisuus

21.05.2019
Puhe

Kevään viimeinen Sofia Talk käsittelee jälleen kerran työtä – nyt taiteen ja taiteen tekijän näkökulmasta. Mitä työelämän murros tarkoittaa luovan alan ammattilaiselle? Mitä annettavaa taiteilijan koulutuksen saaneella työntekijällä voi olla aivan muun alan yritykselle tai organisaatiolle?

21.5. klo 17-18 Sofia Future Farmissa pidettävä keskustelutilaisuus järjestetään yhdessä Taideyliopiston kanssa. Työn tekemisen kulttuuri on muuttunut, ja yhä useammalle on haastavaa määrittää itseään yhden ammatin kautta. Työn murros ja pirstaloituminen koskettavat myös taitelijaa ja yhä useampi työskentelee yrittäjänä tai freelancerina. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 80 % Taideyliopistosta valmistuneista on työskennellyt yrittäjinä tai freelancereina, kun yliopistojen keskiarvo Suomessa on 20 %. Toimittaja Kaarle Hurtigin kanssa keskustelemassa lähihoitaja, taidemaalari, dragartisti ja performanssitaiteilija Timo Tähkänen sekä koreografi, tanssija ja kuvataiteilija Tero Hytönen.

Taidemaalari ja Kuvataideakatemian alumni Timo Tähkänen valmistui lähihoitajaksi 2011. Hän sai syksyllä 2015 Suomen kulttuurirahaston kolmivuotisen Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan, jolla Tähkänen työskenteli Sörnäisissä Kinaporin palvelukeskuksessa muistisairaiden vanhusten parissa. Nyt Tähkäsellä on yritys, joka tarjoaa jalkojenhoito- ja taidepalveluita. Omien sanojensa mukaan Tähkäsen taiteeseen kietoutuu usein jonkinlainen sosiaalinen aines tai erilaisissa rakenteissa liikkuminen.

Tero Hytönen (MA, BA) toimii kuvataiteen ja esittävän taiteen kentillä koreografina, tanssijana ja kuvataiteilijana. Hän on erikoistunut taiteiden välisiin projekteihin ja uusia toimintatapoja avaavaan työskentelyyn. Soveltava taide, ihmisten väliset suhteet sekä yritysmaailma ympäristönä ovat kiinnostaneet jo pidemmän aikaa. Tämä ajattelu kiinnittyy myös ideaan taiteilijan laajentuneesta työkentästä.

Taidetta ei synny ilman luovuutta, mutta luovuutta tarvitaan myös ongelmanratkaisussa ja uuden innovoinnissa. Onko luovaa työtä tarve määrittää uudestaan?

Taideyliopiston ja Sofia Future Farmin vuoden 2018 lopussa käynnistämä yhteistyö synnyttää Torikortteleissa sijaitsevaan kaupunkikeskukseen uudenlaista ohjelmaa ja mahdollistaa kohtaamisia taiteilijoiden, tutkijoiden ja yritysmaailman välillä. Sofia Talk on keskustelusarja työstä, sen tekemisestä ja niiden tulevaisuudesta. Tapahtumia isännöi toimittaja Kaarle Hurtig.

KUVATAIDEAKATEMIA + SIBELIUS-AKATEMIA + TEATTERIKORKEAKOULU = TAIDEYLIOPISTO

(Photo credit: Veera Papinoja)